Profit & Loss Question Ans:-

1. John buys an old scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 5800, what is his gain percent?

A. 12%
B. 10%
C. 447%
D. 5511%

2. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, find out the value of x

A. 15

B. 25

C. 18

D. 16

3. If selling price is doubled, the profit triples. What is the profit percent?

A. 100
B. 10513
C. 6623
D. 120

4. In a shop, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, find out approximately what percentage of the selling price is the profit?

A. 250%

B. 100%

C. 70%

D. 30%
5. A vendor bought bananas at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6
6. The percentage profit earned by selling an item for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same item for Rs. 1280. At what price should the item be sold to make 25% profit?

A. Insufficient Data

B. Rs. 3000

C. Rs. 2000

D. Rs. 2200

7. An exporter expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit?

A. Insufficient Data

B. Rs. 80

C. Rs. 90

D. Rs. 72
8. A man buys a scooter for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the scooter?

A. Rs. 1240

B. Rs. 1190

C. Rs. 1090

D. Rs. 1130
9. Murali purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. Find out his profit percentage.

A. 3.5

B. 5.6

C. 4.1

D. 3.4
10. Some items were bought at 6 items for Rs. 5 and sold at 5 items for Rs. 6. What is the gain percentage?

A. 44%
B. 3313
C. 3123
D. 30%

Ans:- 1(d), 2(d), 3(a), 4(c), 5(c), 6(c), 7(d), 8(b), 9(b), 10(a)

Leave a Reply